Midlertidig, for folk flest

Ikke før vi har greid å riste av oss Scheel-utvalget og skattereform kommer den nye enorme kampsaken buldrende.

Hovedmann: Arbeidsminister Robert Eriksson. Fra Fremskrittspartiet.

TRANGT: Arbeidsminister Robert Eriksson informerte mange pressefolk i et rom med plass til få.

TRANGT: Arbeidsminister Robert Eriksson informerte mange pressefolk i et rom med plass til få.

Han holdt pressekonferanse i går, rundt et alt for lite møtebord i andre etasje i regjeringsbygget. Mellom trangtstående journalister fra alle medier, og foran en sånn smartboard som ellers stort sett befinner seg på landets skoler, fortalte han oppglødd om regjeringas forslag til nye regler for midlertidige ansettelser.

Jepp, midlertidige ansettelser. En av de viktigste punktene i Arbeidsmiljøloven, som kom til Norge i 1977, og som siden har gjort at midlertidighet bare skulle være unntaket. Før det var det fritt fram.

I dag kan du bare ansette noen midlertidig hvis oppgaven som skal gjøres er tidsbegrensa (Jeg driver bondegård. Om våren skal det sås. Og hesjes. Eller andre bondeaktige ting. Da må jeg ansette Gunn-Britt til å gjøre den jobben, men jeg trenger henne ikke om vintern.) eller er et vikariat. (Karin på regnskap har fått åtte barn. Da må hu nesten få permisjon, og Kåre leies inn i mellomtida.)

Det Robert Eriksson foreslår: En arbeidsgiver kan ansette folk midlertidig i opptil ett år, uten noen spesiell grunn.

Så har han riktignok lagt inn en begrensning. Maks 15 prosent av staben kan ansettes midlertidig uten grunn. Så du kan ikke fylle sjappa bare med midlertidige. Men hvis du allerede har 20 prosent vikarer og 30 prosent i toårs prosjektstillinger, så kan du likevel dytte inn 15 prosent ekstra med ekstra midlertidige, for 15-prosent-grensa gjelder bare de som er midlertidige uten en spesiell grunn.

Henger du med? Bra. Jeg veit du er både klok og pen, så dette bør være enkelt.

 

Hva blir så resultatet? Tja, man skal jo ikke være alt for skråsikker. Men jeg pisser nok ikke særlig langt utenfor blinken hvis jeg antyder at veldig mange som jobber i yrker med hard konkurranse om arbeidsplassene nå kommer til å bli ansatt i ettårs-stillinger, i stedet for fast.

Erikssons poeng er at midlertidige ansettelser gjør det lettere å komme inn i arbeidslivet. At folk som ikke har jobb vil ha lettere for å få jobb hvis ikke arbeidsgivere binder seg til å gi dem jobb for alltid.

Problemet er sjølsagt at … øhhh … han tar feil?

Neida, jeg aner ikke jeg, altså. Men Jørgen Svalund, som er forsker ved Fafo, tok doktorgrad i fjor. Det han gjorde var å sammenlikne forholdet mellom midlertidige og faste ansettelser i de nordiske landene.

Han viste at i Sverige, der det er mye åpnere for midlertidighet, er det også større arbeidsløshet, og færre faste ansatte. Dessuten at det har ført til en kløft i arbeidslivet, hvor man på den ene sida har de med trygg, fast jobb, og på den andre sida har mange som bare går fra den ene midlertidige ansettelsen til den andre i en evig og håpløs dans.

Men det er klart, arbeidsgiverne digger det, da.

Forbanna?

Vel, det er i hvert fall de fleste organisasjoner av arbeidsfolk. Nå rustes det til kamp. Den første politiske streiken er meldt allerede. LO ser ut til å ville vente litt med å dra opp de mest brutale våpnene (les: generalstreik).

For joda, dette er store greier.

Men Robert Erikssons møterom, det var så lite at man skulle tro han tenkte ingen kom til å bry seg.

 

PS: Her har jeg bare vært innpå en liten del av forslaget. Han vil også blant annet innføre «aktivitetsplikt» for alle som mottar sosialhjelp (unntatt de som av en eller annen grunn ikke kan jobbe. Selv om de ikke er uføre. En mystisk gruppe folk der, altså). De som nekter å være i aktivitet (i jobber som ikke er jobber. I samarbeid med næringslivet. Go figure.) skal miste retten til sosialstønad og dyttes over på «nødhjelpsnivå». De jeg kjenner som har gått på sosialhjelp lurer umiddelbart på hvor mye ned du kan gå fra sosialpoenger før det blir nærmere aktiv dødshjelpsnivå, men Eriksson har sikkert svaret et sted.

PS2: Dette er bare første del av Erikssons endringer i arbeidsmiljøloven. Resten kommer til uka. Det blir sikkert ikke noe mindre bråk av det.

PS3: Forslaget til Eriksson skal nå sendes til Stortinget. Deretter må Eriksson bli enig med Krf eller Venstre (og særlig Venstre digger det meste av disse greiene), før det blir vedtatt.

PS4: Stortinget er forresten midlertidighetens Mekka. 169 folk på fireårs-kontrakter.

Men hvis alle midlertidige i landet fikk lønn på 865.100 kroner i året og pensjonsavtalen som gjelder her på huset, ja, da tror jeg vi ville meldt oss frivillig i midlertidighetskøen alle sammen.

3 Comments

  1. Jakob Kalvig Skogan

    Sikker på at ein kan ha 20% vikarstillingar i tillegg? Trudde opninga for mellombelse vikarar var ein del av same lov som no vert endra, og viss det no vert innførd eit tak på 15% på «mellombels tilsettingar» verkar det rart at ikkje vikarar skal gå inn under same tak. Eller er det berre nyoppretta stillingar, og ikkje erstattarar for eksisterande stillingar, som vert omfatta?

  2. Aslak

    Jeg spurte Anundsen direkte om det på pressekonferansa, og han var ganske klar på at de 15 prosent var i tillegg til alle andre ordninger. Men det kan jo sjølsagt være han ikke hadde detaljene på stell.

Comments are closed.

Read previous post:
Stortingsfrakken

I tilfelle noen av mine lesere ikke har fått det med seg: Ukas definitive snakkis på Stortinget har ikke vært Scheel-utvalget....

En slask slasker om skatt

I går var jeg på Debatten, det store og viktige debattprogrammet på NRK1. Mitt oppdrag: Å forklare Scheel-utvalget! Høh. For...

Close