En slask slasker om skatt

I går var jeg på Debatten, det store og viktige debattprogrammet på NRK1.

Mitt oppdrag: Å forklare Scheel-utvalget! Høh.

For å være helt ærlig, jeg har ikke egentlig brydd meg noe særlig om skatt før denne uka. Mitt forhold til skatt har vært som de fleste musikeres: UÆÆÆ! HJÆLP! FORSKUDDSSKATT ALLEREDE NÅ? DET ER JO BARE MARS, JEG HAR IKKE TJENT EN DRITT! GULP. Hashtagg straffeskatt. Hashtagg dritiut.

Men så kom da dette Scheel-utvalget med sin offentlige utredning, da.

Allerede før rapporten ble lagt fram var det mye saker ute i media. Lekkasjer fra detaljer i rapporten ble slått opp, alle skulle opp og krangle på sine viktigste områder. Jeg skjønte sjølsagt ikke mye om hva som foregikk, og det gjorde vel ikke egentlig resten av verden heller.

På pressekonferansen i det gamle regjeringsbygget på tirsdag var jeg sikkert den grønneste i salen. I negativ betydning, altså. De ivrigste fulgte konferansen på tv, og de kunne se meg stille et snodig spørsmål som ikke akkurat traff i midt i blinken på debatten. Svaret fra Hans Henrik Scheel gjorde meg ikke særlig mye smartere.

 

En av problemene med journalistikken er at den er så inmari saksdrivi. Helhet blir skjelden til gode overskrifter. Mens «Nei til skatt på bolig» blir det. Eller andre enkeltpunkter. Men det hjelper ikke så mye å være rasende mot ett enkeltelement av en gigantisk skattereform hvis man ikke forstår helheten i reformen.

Så jeg bestemte meg for i hvert fall å prøve å skjønne helheten. Etter mange og lange prater med hjelpsomme folk både på Stortinget, i utvalget og andre steder begynte jeg å få en viss oversikt i hvert fall, så jeg skreiv en sak om «Scheel-utvalget så selv en slask kan forstå». Og vips sto jeg på NRK for å forklare det videre til folk flest.

Høh. Skatteekspert. Jeg tror jeg må lage noen nye visittkort. Flirer ennå.

Uansett. Hvis du har lyst til å se innslaget, så ligger det her:

Det var jævla fint å jobbe med Ingunn Solheim og de andre på Debatten. Vi snakka oss gjennom flipoveren på forhånd (jeg måtte tegne den to ganger, så jeg kunne tusje på den på prøvene først også. Men en eller annen på Krinken hadde misforstått planen min, så da jeg kom i studio hadde de teipa sammen det oppdelte flipover-arket. Heldigvis fiksa dem tidsnok til sending.)

Men slutten, da. Slutten.

Du veit. Hvis noen sier «Hei, jeg har akkurat vært hos frisøren, hvordan synes du det ble?», så svarer du: «KJEMPEFINT! WOW!»

Og. Hvis noen i starten av en skattedebatt spør deg: «Har du blitt gira på skatt nå, og spent på hvordan det går framover?», så svarer du «Ja, dette er jo kjempespennende og viktig for landet», ikke for eksempel «øøøhhh, nææh … øøhhh, det er jo … øøhhh … ganske tungt dette».

Hashtagg facepalm, si.

1 Comments

Comments are closed.

Read previous post:
Om asylbarn og politisk spill

- Nå må du følge med, slasken, sier folk på Stortinget. - Dette er krutt! - Dette er veldig en...

Scheel-utvalget så selv en slask kan forstå

Dette har de venta på så lenge. Adventstida på Stortinget er allerede over. I månedsvis har allting bygget seg opp...

Close