Singel kvinne kikket i eposten til kjekk mann!

Å? Du synes den tittelen låt i overkant spekulativ? Pøh. Den kunne vært værre. Jeg kunne skrevet «Her er den kjekke Arbeiderparti-rådgiveren Siv Jensen sjekket eposten til». Eller den kjedeligere «Innrømmer regnefeil på tre milliarder», som DN skreiv i går.

Du skjønner. Torsdagens store snakkis på Stortinget var Dagens Næringslivs sak om en tre milliarder kroner stor feil i Arbeiderpartiets alternative statsbudsjett.

Marianne Marthinsen og hennes rådgivere blir latterliggjort av den offensive finansminister Siv Jensen, etter at departementet hennes har oppdaget en nokså kraftig feilberegning.

Alternative statsbudsjetter er jo stappfulle av kokos i utgangspunktet, om journalister plutselig skulle begynne å ta dem alvorlig ville de falt sammen som korthus (ingen Francis Underwood-referanse intendert). Men akkurat Arbeiderpartiet er veldig opptatt av hvor styringsdyktige de er. Så de legger masse prestisje (og maaange arbeidstimer) i å få budsjetter som faktisk er presise, som baserer seg nøye på alle korrekte tall og ikke inneholder lureposter og tullballeri.

Det er blant annet derfor Arbeiderpartiet ble så inmari bestemte på at finansdebatten måtte utsettes, da tallene fra statsbudsjettet ble forsinka i forrige uke.

 

Uansett. Det som har skjedd er omtrent følgende:

Arbeiderpartiet har bedt Finansdepartementet om tall. Utgangspunktet var at Ap ville ha skattenivået på 2013-nivå. Spørsmålet var da (lett omskrevet for å glede eventuelle ikkefinanspolitiske eksperter blant mine lesere): Hva må vi gjøre med dagens skatt for å få den til 2013-nivå?

Men så spriker forklaringene littegrann. Spørsmålet har på en eller annen måte vært unøyaktig stilt. Det tok ikke med i beregninga at skattesatsen ble senket i 2014. Ellerno.

OK, for å være ærlig. Jeg skjønner ikke en dritt av dette sjøl. Men hvis du kan se for deg at jeg her forklarer dette inngående og detaljert, men likevel såpass komplisert at du dessverre ikke kan forklare det videre til noen, så kommer vi begge godt ut av det.

Resultatet ble i hvert fall at Arbeiderpartiet satte opp sitt alternative statsbudsjett med tallene de fikk tilbake fra Finansdepartementet. MEN, med de tallene, så ville Norge fått inn tre milliarder mer i skatt enn det Arbeiderpartiet trodde. De tre milliardene er lekepenger, de blei ikke faktisk brukt til noe i Arbeiderpartiets budsjett. De visste jo ikke om dem.

Men Høyre og Frp oppdaget regnefeilen. Og bestemte seg for å gå den nøyere etter i sømmene.

KJEKKASALARM: Arbeiderpartiets finanspolitiske rådgiver Harald Jacobsen

KJEKKASALARM: Arbeiderpartiets finanspolitiske rådgiver Harald Jacobsen

Faktisk gikk Siv Jensen såpass langt at hun ba om innsyn i en epostutveksling mellom Arbeiderpartiets rådgiver Harald Jacobsen og Statistisk Sentralbyrå. Disse epostene viste nemlig at … øhh … at tallene var omtrent som tallene var i virkeligheten, og ikke sånn som Arbeiderpartiet trodde tallene var etter å ha hørt med Finansdepartementet.

Hott, ikke sant?

Neida.

Men det er noen litt morsomme ting.

 

Ting 1: Siv Jensen og Finansdepartementet har hatt SÅ DÅRLIG TID i det siste, at hele budsjettbehandlinga måtte utsettes. Likevel hadde de tid til å snoke i eposten til rådgiver Jacobsen og bruke det til å spinne dritt på opposisjonen. De ondeste tungene i stortingsgangene sier at «nå er jaggu Siv blitt desperat».

Ting 2: Fremskrittspartiets egne alternative statsbudsjetter er vel ikke akkurat kjent for å være lite kokos de heller.

Ting 3: Siv Jensen sier til DN at «Dette ville aldri skjedd under Jens Stoltenbergs ledelse». Høh. Sjøl Siv savner Jensemann.

Ting 4: Hahaha, dette er så flaut for Arbeiderpartiet! Og når det er flaut for Arbeiderpartiet, da er det mange som koser seg på Stortinget. Bedre mennesker er de ikke.

(Men ikke jeg, altså. Jeg koser meg aldri over andres små kriser. Aldri. Neida. Ikke jeg.)

 

PS: Les Dagens Næringslivs første sak om saken her.

PS2: Les Dagens Næringslivs oppfølger, med den sjokkerende opplysningen at en litt liknende feil har blitt gjort allerede i 1969! Et mønster her, altså!

PS3: Ellers har Arbeiderpartiet skrivi en pressemelding om saken, som du kan lese her. Hvis du absolutt vil, altså.

Read previous post:
Jakten på Sundtoft

Spørretimen er opposisjonsfest, ukas høydepunkt for alle i Stortinget som er glade i å jakte på den sittende regjering. Det kommer...

Hvorfor de eeeegentlig krangler om plastposer

Det var lillebroren til en kompis som sa det. Sjøl var jeg kanskje tolv år. Vi hadde spist middag, med...

Close