Send en milliard til Høyres Hus!

Nasjonen har fått et statsbudsjett. Venstre, Krf, Frp og Høyre er, etter veldig mye om og men, endelig blitt enige.

Det viktigste punktet er fortsatt: Kutt i formueskatten.

2,7 millarder ekstremt målretta blanke kroner.

Ja, det har vært mye kritikk mot kuttene i formueskatten. Folk har skrevet at det blir fest på Oslo vest, og at det er et skattelette til de superrike.

Og nå, etter tre uker med forhandlinger, begynner vel de fleste å bli litt lei av akkurat den fortellinga.

I så tilfelle må jeg skuffe. For jeg skal ikke gi meg med det første.

 

Det går an å argumentere godt for de fleste typer skatteletter. For eksempel kutt i bedriftsskatten, som Scheel-utvalget mest sannsynlig kommer til å foreslå om halvannen uke, for eksempel. Det er nokså gode argumenter for hvorfor den skatten bør være nokså lik i Norge, Sverige og Danmark.

Skatteletter skal gjerne gi et løft til økonomien, inspirere kapitalister til å ansette flere, eller sånne greier. Og sjøl om jeg stort sett vil være mot sånne kutt når de går til rike folk, så skjønner jeg at det går an å argumentere for det. Det finnes i det minste en liten teskje med rasjonalitet der inne et sted.

Men å bruke 2,7 milliarder kroner på å gi et målretta skattekutt til de aller, aller rikeste, det henger bare ikke på greip.

Og det virker ikke, som praktisk talt alle landets økonomer for lengst har påpekt.

 

Så, hvorfor insisterer Høyre på dette kuttet? Det er vanskelig å finne noen særlig andre gode forklaringer enn at de vil være snille mot sine egne sponsorer. De rikeste rike, som hvert eneste år sender deilige driftspenger til Høyre, så de skal vinne valg og knuse venstresida, og dermed igjen kutte skattene deres.

Og det er klart, det er sikkert vanskelig å være Høyre også. Ingen vil vel sparke sin egen stab, bruke mindre penger på sosiale medie-eksperter og plakatklistring når det gryr mot valg? Så jeg skjønner dem godt.

Høyre har et problem. Og det må vi hjelpe dem å løse

Jeg foreslår derfor at det hvert år overføres én milliard kroner, direkte fra statsbudsjettet og til partiet Høyre.

På den måten vil Høyre kunne løsrive seg fra sine egne donorer, og deres arbeidstakere kan være trygge i jobben også etter neste valg, selv uten gigantisk og meningsløst skattelette.

Og vi andre? Vel, vi vil også komme godt ut. Hvis du fjerner skattelettet på 2,7 milliarder, men innfører en milliard i Høyre-overføring, vel da blir det jo fortsatt 1,7 milliarder ekstra penger til gode formål.

Du veit, sånne bra ting. Som vi trenger.

Alle vinner!

1 Comments

  1. Erling

    Men i følge Høyre sjøl, så er det kutt i offentlige støtteordninger som gir frihet fra sånt, så man burde egentlig bare foreslå at dem ordner det sjæl. (ref. pressestøtteargumetasjonen)

Comments are closed.

Read previous post:
De blåblå rakk ikke budsjettfristen!

Jeg meldte i stad (som eneste medie, kremt, kremt ogsåvidere) at Høyre, KrF, Venstre og Frp hadde veldig, veldig dårlig...

Joda, budsjettet kan bli utsatt likevel!

Statsbudsjettet er klart. Det har alle medier meldt i hele dag, etter at de fire partiene Krf, Venstre, Høyre og...

Close