Jakten på Sundtoft

Spørretimen er opposisjonsfest, ukas høydepunkt for alle i Stortinget som er glade i å jakte på den sittende regjering. Det kommer flere statsråder innom hver onsdag, og når statsråder som oppfattes som svake er på plass, ja, da samles jaktlaget. Da er det fram med primus og muskedunder for en trivelig formiddag med eller uten jegerprøve.

Og i dag var det miljøminister Tine Sundtoft som skulle i ilden. Høhø. Det gløda i morgentrøtte øyne i salen.

Først ut var Eva Kristin Hansen fra Arbeiderpartiet.

Hun fant fram sin kraftigste trøndermål og hevet stemmen allerede fra første anslag.

– Hvordan er det å være i en regjering hvor statsministeren bekrefter at de andre statsrådene ikke bryr seg om temaet hun er statsråd for?

– President, det er ikke denne statsråds stil å lange ut mot egen regjering eller lange ut mot Stortinget.

Sundtoft er ikke den som svarer mest konkret på spørsmål i tide og utide. Men hun la ut om hvordan statsbudsjettet ikke var så dårlig som folk sa, og at selv Knut Arild Hareide (den kjente klimaaktivisten?) skal ha innrømmet at budsjettet ved nærmere gjennomgang ikke var så dårlig likevel.

Men det var bare oppvarming. Dagens Næringsliv har nemlig skrevet en sak i dag om klimakvoter.

 

Du skjønner, i statsbudsjettet har de fjerna posten på i overkant av 300 millioner kroner til kjøp av klimakvoter. Vi skal åpenbart ikke kjøpe noen, til neste år. Men det viser det seg at ikke lar seg gjennomføre.

Faktisk har Tine Sundtoft selv gjennom et brev til Energi- og miljøkomiteen på Stortinget, sagt at «en slik reduksjon ikke vil være i samsvar med realistisk budsjettering», ifølge DN. Hun melder også at hun kommer til å be om mer penger seinere, i en såkalt tilleggsbevilgning. Statsråden hennes, Lars Andreas Lunde, følger sågar opp med å si «For at vi skal kunne ha råd til å betale de kvotene vi trenger i 2015 er det ikke realistisk å kutte hele beløpet, slik Stortinget gjorde i budsjettforliket.»

Hun tigger med andre ord om mer penger enn hun får i budsjettet. Og det allerede før budsjettet er behandla. Vel. Tine fikk kjørt seg litt på det punktet. Taler etter taler tok ordet for å påpeke det litt absurde i intervjuet. Tine Sundtoft snakket det ned, og mente det var mest ryddig å si fra allerede nå at det kan bli nødvendig å be om tilleggsbevilling.

I den første timen i spørretimen var det stort sett bare Sundtoft som fikk stå bak statsrådenes talerstol.

Det var rovdyr, det var Kyoto, og det var ikke minst krav om reduksjonsmål. Hvor mye skal man kutte? Den grønne enmannshær Rasmus Hansson mente hun måtte være allergisk mot å tallfeste utslippsmål:

— Jeg vet ikke, president, om man bør rense teppene i Stortinget eller hva man bør gjøre!

Men det verste var da hun fikk spørsmål om norske utslipp kom til å gå opp eller ned i budsjettperioden. Det er et nokså enkelt spørsmål. Bør vel være mulig å besvare. Men Sundtoft ville ikke.

– Det er vanskelig nå å fastslå de totale konsekvensene for utslippene, sa Sundtoft. Hun mente at de store, viktige miljøprosjektene som dobbeltspor på jernbane var viktige, men man ikke kunne si akkurat hvor fort resultatene kom til å komme.

 

Da var det ekstra flaut når Ola Elvestuen tok ordet. Venstre-mannen fant det nødvendig å svare på vegne av Sundtoft. Han la ut i det vide og brede om alle tiltakene de har fått gjennom i det nye budsjettet, og at kuttene åpenbart kom til å gå ned som konsekvens.

Og så, som for å virkelig vri kniven rundt i den allerede infantiliserte statsråd Sundtoft, stilte han universets aller mest velvillige spørsmål:

– Hva er ministeren selv mest fornøyd med i budsjettforliket?

Munterhet i salen.

Etterpå bestemte opposisjonen like godt seg for å grille henne om rovdyr.

Hvis regjeringa er en flokk, ser jegerne åpenbart på Sundtoft som det svakeste dyret. Og det er kanskje ikke pent å gå for dyret som henger etter. Men det er definitivt lettest.

Read previous post:
Hvorfor de eeeegentlig krangler om plastposer

Det var lillebroren til en kompis som sa det. Sjøl var jeg kanskje tolv år. Vi hadde spist middag, med...

Send en milliard til Høyres Hus!

Nasjonen har fått et statsbudsjett. Venstre, Krf, Frp og Høyre er, etter veldig mye om og men, endelig blitt enige. Det...

Close