En pitteliten regjeringskrise?

Det er noen ting på Stortinget som ikke er så lett å forstå alltid. Det har gjerne med subsidiær stemmegiving, voteringsorden og sedvane å gjøre.

Men ut av det lille rommet der, som tross alt ikke er så fristende å entre, kan det noen ganger komme littegranne spennende ting.

Som dette:

 

Nå om dagen legger alle partiene fram sine statsbudsjett. Først regjeringas, som må på plass sånn at alle de andre veit hvilke tall de har å forholde seg til. Finansdepartementet må regne ut hvordan det står til med nasjonen, før budsjettene skal lages.

Så har KrF og Venstre lagt fram sine. Og i de kommende ukene får vi Arbeiderpartiets, SVs, Senterpartiets, og sikkert også Miljøpartiet de Grønnes alternativer.

Partiene vil selvsagt stemme for sine egne. MDG stemmer for sitt, SV stemmer for sitt, Ap for sitt og Senterpartiet for sitt.

Men så kommer vi til samarbeidspartiene til den blåblå regjeringa, da.

 

Foto: Helle Gannestad, Dagsavisen

KrFs Hans Olav Syversen er endelig i rampelyset, svarer med å se slesk ut. Foto: Helle Gannestad, Dagsavisen

KrF har sagt klart og tydelig at de ikke vil stemme for sitt eget budsjett hvis de kommer til en avtale med regjeringa. Da vil de stemme for flertallsinnstillinga fra Finanskomitéen (for det er Finanskomiéen som til syvende og sist legger fram statsbudsjettet, det er bare sånn det virker).

Men Venstre har sagt, like klart og tydelig, at de vil stemme for sitt eget.

Jaja, tenker de, niks problem, de får bare sine egne stemmer, og så skal flertallsinnstillinga stemmes over. Men tenk om venstresida stemmer for Venstre sitt forslag!

For SV, Arbeiderpartiet, Senterpartiet og MDG vil jo det være helt OK. Riktignok er det mange der som … øhhh … ikke tåler trynet på Venstre, for å si det på folkelig. Mange ser på Venstre som et parti som farer med falskt flagg, som ser ut som et venstresideparti i verdipolitikk, men likevel alltid støtter arbeidsgiver og eier opp i mot arbeidsfolks rettigheter. Men likevel.

 

Hvis alle partiene til venstre for Venstre stemmer på Venstres forslag, rett og slett fordi det vil være mindre ille enn den blåblå regjeringas forslag, ja, da vil det nesten (men bare nesten, vel og merke) få flertall.

Men dermed sitter KrF i skvisen. De må stemme på regjeringas forslag, selvsagt, men de kan ikke stemme for sitt eget, og de kan ikke stemme for Venstre sitt. Og hvorfor skal Venstre kunne ta seg den frihet å legge fram et forslag som bare såvidt blir utkonkurrert av regjeringas forslag, når det tross alt er en regjering de har skrevet under på å støtte?

Det morsomme er at dette ser partiene ikke egentlig ut til å ha tenkt så nøye over.

Jeg har snakka med mange partier i gangene på Stortinget om denne problemstillinga. Og det som kjennetegner dem alle er at de må se litt opp, tenke seg om, og innse at dette tross alt kunne vært litt interessant. Eller i det minste litt morsomt. Ingenting gleder opposisjonspartier mer enn å stikke litt kjepper i hjulene på den sittende regjering.

Men hvis dette skulle skje, blir det i tilfelle det stolteste, eller det flaueste øyeblikket for Venstre?

Vel, det vil tida, muligens, vise.

 

PS: Da jeg ringte KrF og spurte dem om hvordan de reagerte på at Venstre ville stemme for sitt var de forferdet og virka nokså sjokkert. Men da jeg dagen etter spurte KrF om samme sak «on record» sa det bare at det var det Venstre pleide å gjøre, og det var helt OK.)

PS2: Jeg innser at dette muligens er littegranne far fetched. Men jeg skal bare være på Stortinget høsten 2014, så hvis det skal bli noe action mens jeg er der, føler jeg at dette er min sjanse! Kom igjen a, partier! En liiiiten regjeringskrise, det fikser dere?

1 Comments

  1. Simen

    Om 50 år, på et eldresenter:

    «Ja, gutt.. Jeg husker i ’14, da en slask som hadde forvillet seg inn på tinget skapte regjeringskrise. Han lurte alle til å stemme for noe de var mer enig i enn det alle trodde skulle bli vedtatt, så da ble det vedtatt i stedet! Kan jo ikke holde på sånn…»

Comments are closed.

Read previous post:
Den kulturelle stortingsklubba

De Blåblå vil kutte den kulturelle spaserstokken, kulturtilbudet som sender profesjonelle musikere på eldrehjem. Meeeen, på Stortinget, der må det...

Slik kan DU lykkes i debattprogram!

Her er årets hotteste triks for deg som for eksempel vil opp og fram og for eksempel komme på Debatten...

Close