Årets miljøtiltak: Å bruke mer penger på bil!

En av de morsomste postene på årets statsbudsjettforhandlinger er plastposeavgiften.

Jepp, KrF og Venstre vil legge det de kaller en miljøavgift på plastposer.

Så, hver gang du går i butikken og plukker med deg sjokolade, skinke og sjalottløk må du betale for eksempel halvannen krone ekstra, for posen.

Dette vil KrF og Venstre ha. Det er et av deres miljøtiltak, må vite.

 

Finansdepartementet har regna på det. En avgift på ei krone vil gi statskasse 800 blanke millioner. To kroner vil gi det dobbelte, omtrent, så da kan vi vel ta for gitt at 1,50 vil gi budsjettforhandlerne … tja, i overkant av 1,2 millarder? 1,3, kanskje?

Når man sitter i budsjettforhandlinger er pluss-penger jævla fine å ha. De kan man bruke til ting man har lyst på. Det gjør forhandlingene enklere, åpner for flere løsninger.

Men finnes det noe spesielt formål, som ligger i området mellom én og halvannen milliard, som kunne vært deilig for de blåblå å bruke penger på?

Ja, da. Bensin.

 

Regjeringa har foreslått å senke bilavgiftene, hvorav mesteparten er bensinavgifta, med til sammen 1,35 milliarder kroner.

Så hvis KrF og Venstre får gjennomslag for plastposeavgiften, vil følgende nokså deprimerende scenario være en realitet:

Du går i butikken. Kjøper vaskemiddel, vaselin og viltgryte, og må betale 1,5 kroner i miljøavgift for plastposen. Pengene går til å gi deg billigere bensin.

Det må vi kunne kalle en miljøavgift.

Bare motsatt.

 

PS: Både KrF og (særlig) Venstre fnyser litt av hele avgifta, hvis du snakker med dem på tomannshånd. Det er ingen som virkelig brenner for den. Men du veit jo aldri, en milliard her og en milliard der kan jo komme godt med i et budsjett.

PS2: Kanskje vi like greit kunne få biler som drives av plastposer? Så ville vi få i … øhh … pose og sekk?

Read previous post:
Om cornflakes i barnehagen (og budsjettforhandlingene i Stortinget)

- Pappa! Jeg vil ha cornflakes! Guttungen var blid som en sol da jeg vekka han i dag morges. Han...

Budsjettforhandlingenes bullshit-bingo

Joda. De forhander ennå. De fire partiene Krf, Venstre, Høyre og Fremskrittspartiet går stadig inn og ut gjennom dørene i...

Close