Nå er det fest på Oslo vest

Det var nesten så man hørte et lettelsens sukk fra Oslo vest helt inn på Stortinget onsdag.
De rike og mektiges absolutte favorittpartier, Høyre og Fremskrittspartiet, har endelig lagt fram sitt første budsjett.

Da veit man jo det kommer høyrepolitikk. Det er liksom noe av vitsen. Men at de skulle være såpass skamløse, vel, det var i overkant av hva selv de mest bemidlede kunne håpe på.

 

VG er flinkere til å regne enn meg. Og de blir sjelden anklaget for å ha en kalkulator som er forhåndsinnstilt til venstreradikalisme. Så jeg bruker deres tall:

Hvis du er skikkelig fattig, eller det man på fint kaller blakk&fakka (med under 150.000 i lønn), så får du 500 kroner i skattelette. 500 kroner. Du kan få nesten tjueto varmlunsjer på Stortinget for den summen, for eksempel. Problemet er bare at de skikkelig fattige så sjelden har tilgang til stortingskantina.

Hvis du derimot tjener over to millioner, om du har en lommebok som er stinkende overernært, kan du spare nokså deilige 38.400 kroner. Om vi fortsetter å holde oss i Stortingskantina, hvilket nok er mer relevant for de aller rikeste, kan du spise hele 1670 lunsjer. Varme. Og det er ofte både taco og fiskepudding!

Det blir rundt fire og en halv lunsj hver eneste dag. Inkludert julaften og nyttårsaften og hele bøtteballetten. Da blir det god tid til å bli kjent med de som ikke er fullt så mektige som deg selv.

 

Men det slutter ikke der. Det er jo ikke bare inntektsskatten Siv Jensen vil strekke for å blidgjøre de rikeste blant sine venner. Neida, også formueskatten må sjølsagt korrigeres for å bidra til økonomisk vekst, arbeidsplasser og muligens et par-tre kanapeer på kjøpet.

4,1 milliarder er det de mest formuende av oss får slippe å betale. Mmm. 4,1 milliarder fra lommene til oss alle, til lommene på de rikeste. Deilig.

Men jeg skal innrømme en ting: Jeg ville vært sarkastisk uansett hva slags budsjett Høyre og Fremskrittspartiet hadde lagt fram. Garantert. Så da er det  jo litt trivelig å se hva slags ord politikerne kom med, da budsjettet ble lagt fram.

 

For det var et par ganske sinte representanter på Tinget i går, faktisk.

«Skuffande er et litt forslete utrykk, president», sa venstremann Terje Breivik. «Dette er en veldig målretta skattepolitikk, for å treffe de som bor i Oslo vest og Bærum.» sa Senterpartist Trygve Slagsvold Vedum. Og SV-mann Snorre Valen mente budsjettet er en kjempefest for de aller rikeste.

Problemet er bare det, at regjeringas støttepartier, KrF og Venstre, de er mest forbanna på asylpolitikk og klima.

 

Så det spørs om de fattige får være med på budsjettforliket i år heller.

Men du veit. Som Siv Jensen sier det:

 

8 Comments

 1. Viktor

  Er det urettferdig at de med «lite» penger på en sparekonto får mindre penger i renter enn de som har mye penger på samme konto, selv om de har samme innskuddsrente? Hvis de som tjener 150.000 i året hadde spart 38.400 kroner i året ville jo det vært alt annet enn rettferdig, for det hadde jo betydd at de hadde hatt en ekstremt mye lavere skattesats enn de som tjener over to millioner. Og husk én ting; de rikeste, som du refererer til her, er de som bidrar med aller mest skattepenger. Bare fordi du er rik, betyr ikke det at du er en narkobaron. De som er rike i Norge (som forresten er et ekstremt vanskelig land å bli rik etter Jens og vennene hans i alle år har ført en innovasjonsfiendtlig og veksthemmende politikk) har vært flinke, hardtarbeidende, innovative og ikke minst tjent hver krone på redelig vis. Det skulle bare mangle at man utviste litt takknemlighet ovenfor de som faktisk bidrar aller mest, og reduserte denne umoralske grådigheten de bl.a. kaller formuesskatt. Og hadde det ikke vært for de med «stinkende overernærte lommebøker», hadde ikke vi hatt det bortskjemte velferdssamfunnet vi har i dag. Petter Stordalen, som eksempel, har jobbet seg opp fra en formue på 0 kroner, til milliardformue. Han betaler antakelig mer skatt i løpet av én måned enn det du kommer til å gjøre i løpet av livet. Det er provoserende å lese slike innlegg med så stor mangel på samfunnsforståelse.

 2. Aslak

  Hei Viktor.

  Joda, du er vel her inne på noe av den tydeligste forskjellen på høyreside- og venstresidetenking i norsk politikk, spørsmålet om hvorvidt fri, ubegrensa kapital er til det beste for oss alle, eller om kapitalen bør arbeide til det gode for … øøhh… folket, mer direkte. Eller: Er små forskjeller, eller store forskjeller, best?

  Jeg heller vel mot å mene at små forskjeller er best, mens jeg får inntrykk av at du heller vil ha større forskjeller (forhåpentligvis i den tro at de rike trekker resten med seg). Dette er jo en grei uenighet, er det ikke det a?

 3. Jack Brown

  Relativt sett så betaler en som tjener 2 mill langt mer i skatt til fellesskapet enn en som tjener 150.000,- så der stopper det resonnementet logisk sett. Fortsett gjerne langs denne linja, men det kjeder meg og blir jo bare til misunnelige teite utspill om rettferdighet og krig og fred og sånn.

  Så et hjertens sukk om formueskatten som da i prinsippet er en dobbelt eller trippel skatt for inntekten som har bygget opp denne formuen er allerede beskattet, mao en misunnelig-skatt.

  Mitt råd til deg er at du tar deg en ekstrajobb eller videreutdannelse slik at du kan øke din reallønn. Jeg er overbevist at sytinga di vil reduseres proposjonalt med lønningsposen hver eneste måned. Get Real!

 4. Markus

  «Klipp deg og kom deg i arbeid» er vel ikke akkurat en ny oppfordring fra borgerskapet?

 5. Viktor

  Enig med Jack Brown, her. Diskutér gjerne politikk på et seriøst nivå, men denne graden av resonnering utviser ikke annet enn typisk SV-misunnelse. Om du hadde vært den med «stinkende overernært lommebok», hadde du aldri hatt dette synspunktet. Venstrepolitikk er et annet ord for misunnelsespolitikk.

  Du skriver også at du ønsker mindre forskjeller i samfunnet, men hva slags mål er det. Skal alle bli like? Selv betaler jeg formuesskatt, og jeg blir provosert over alt tullet jeg ser at pengene mine brukes til. Jeg skjønner ikke hvorfor man i Norge har ført denne politikken der man skal straffe de rike. Ja, straffe dem som bidrar aller mest til denne felleskassa. Og de menneskene som klager, er de som bidrar minst, og samtidig de som benytter seg mest av våre felles samfunnsgoder. Jeg kan rett og slett ikke fordra denne formen for misunnelse og utakknemlighet.

  Det må da være lov å tjene penger, og ingen kan komme og si at «du behøver jo ikke å ha SÅ mye penger!». Skulle man videreført denne Robin Hood-politikken som du snakker så varmt om, ville det fortsatt å drepe all vekst i samfunnet. Ja, for hvis det ikke er lov å tjene mye penger, hvorfor skal noen gidde å ta seg en lang utdannelse da?

  Uttalelser fra venstresiden om «skattelettelser til de som har mest fra før», får det til å fremstå som de «som har mest» er onde mennesker som burde straffes. Kan du ikke slutte å klage og være takknemlig ovenfor de menneskene som har jobbet hardt gjennom hele livet og som betaler det du har i årslønn, i formuesskatt i løpet av én måned. Slutt å klag, og begynn å jobbe hvis du ønsker mer penger.

 6. Aslak

  Men det har ikke slått deg at Norge tross alt HAR ganske god økonomisk vekst, og at det KAN henge sammen med organisasjonsgrad, skattetrykk og alt det andre du insisterer på å kalle «å straffe de rike»?

  Det KAN jo tenkes at jeg drives av annet av misunnelse, men bare vil ha en best mulig verden å leve i for flest mulig av folka på kloden. Men hvem er vel jeg til å mene noe om hva som foregår inne i hodet mitt?

 7. Gunnar

  Det er interessant at folk fra høyresiden alltid benytter misunnelsesargumentet. Stort sett opplever jeg ikke at vanlige folk går rundt og er så misunnelige hele tiden. Det handler vel mer om at fordeling og små forskjeller i samfunnet viser seg å være bra både for vanlige folk og forretningsdrift.

 8. Pingback: Disse unga er ganske veldig kule - En slask på tingetEn slask på tinget

Comments are closed.

Read previous post:
De ti tingene du trenger å bry deg (mest) om fra Statsbudsjettet 2015

1: Det blir billigere å være rik! De aller, aller rikeste folka her i landet sparer masse i formueskatt. Den blir...

Ingen nyheter er dårlige nyheter

Jeg lover at dette ikke skal bli en blogg om å vente. Riktignok forteller alle på Stortinget at de fleste...

Close