De ti tingene du trenger å bry deg (mest) om fra Statsbudsjettet 2015

1: Det blir billigere å være rik!

De aller, aller rikeste folka her i landet sparer masse i formueskatt. Den blir rett og slett lavere, og vil treffe færre.

De med over to millioner kroner i årslønn får også i snitt 38.400 i skattelette. Nok til salt på trøflene, får vi tro.

Eller som Siv Jensen sa det: Politikk handler om å prioritere det som er viktigst.

2: Billigere barnehageplass for fattige! (Men bare sånn EU definerer fattige, da. Hvis du bare er fattig etter norsk standard, så må du betale mer.)

3: Mer pang-pang!  

Regjeringa foreslår å øke forsvarsbudsjettet med 3,4 prosent, tilsvarende 1,46 milliarder kroner.

4: 25 millioner (også kjent som småpenger)  til kamp mot sosial dumping. Det må likevel ha vært littegranne vondt for Siv Jensen.

5: Lettere å slippe skatt på netthandel. avgiftsfritaket på netthandel økes fra 200 til 500 kroner.  Det gjør sjølsagt landets nettshopping-elite lykkelige, men norske nettbutikker, og for den saks skyld alle andre som selger varer her til lands, er forbanna.

6: Det blir billigere å ha bil, motorsykkel, snøscooter … OG campingvogn! Men mijøvernerne har ikke fått noe å juble for, det er ikke gitt nye penger til klima.

(eller som Siv Jensen sa det: Politikk handler om å prioritere det som er viktigst)

7: Det blir dyrere å være ufør og ha barn. Klart. Regjeringen fjerner barnetillegget til de uføre, på 28.000 kroner i året per barn.

Så hvis du vurderer å bli ufør, slutt å ha barn. Det er det vi kaller gode incentiver.

8: Kutt i Groruddalen. 25 millioner kroner mindre til groruddalssatsinga fordi Siv mener det er «kommunens ansvar».

9: Mer til pomp og prakt! Siv Jensen vil øke bevillingene til representasjon med 17 prosent.

(Politikk handler fortsatt om å prioritere det som er viktigst, sjølsagt)

10: Men de beste folka sto vel uttafor i regnet, i dag også.

nu

17 Comments

 1. kjell inge

  Jeg klarer ikke å se det er en kobling mellom høy inntekt og høy formue.
  Slik jeg har forstått det så har de «rike» en haug med revisorer, jurister og annet snask som sikrer at de blir 0-skatteytere.

  De som får glede av formueskattreduksjon vil trolig hovedsaklig være alle 68’erne, samt selvsagt bestemorra di, bestefaren din, og ikke minst alle andre pensjonister som har strevd gjennom hele livet å nedbetale kåken di bor i.

  Disse gjeldsfrie «formuende» rikfolka som kanskje klarer seg med minstepensjon blir i dag erklært rikinger!
  Er dette rett?
  Er dette sosialisme?

  Rikingene klarer seg – reduksjon av formueskatt gjør alderdommen lettere for en hel bråte med folk… (og selvsagt enkelte rikinger)

  1. Aslak

   Jeg hører folk snakker om alle disse hardtarbeidende fattigfolka som blir ramma av både toppskatt og eiendomsskatt, men jeg ser dem ikke, det må jeg innrømme.

   Og om det så skulle finnes noen, så er vel uansett _hovedsaka_ her at de rikeste får mindre i skatt, er det ikke?

  1. Bendik

   Dette er jo en blogg, og er en del av Dagsavisen sitt debattinnhold. Enig med deg i at dette ikke hadde passet seg som en redaksjonell gjennomgang av statsbudsjettet.
   Sånn jeg har forstått konseptet, og skal ikke si at det er helt riktig, så skal bloggen ha et «skråblikk» på politikken, gjennom øya av en venstreradikal hiphopper og tekno-nerd (webredaktør i Computerworld).

   1. Aslak

    Heisann!

    Dette er en blogg, ja. Med meningsjournalistikk, eller blogging, eller hva du skal kalle det. Uansett: Jeg er uavhengig. Intet parti har meg som medlem. Jeg er ikke gift med noen stortingsrepresentanter. Jeg har ingen økonomiske koblinger til noen partier. Kort sagt, jeg er uavhengig.

    Men uavhengig betyr altså ikke at man ikke skal ha meninger. Eller for den saks skyld at man skal være nøytral. Jeg går til Stortinget som et ekte menneske, med både forventninger, fordommer og meninger.

    Og så prøver jeg å være så åpen som mulig om dem på forhånd, da. Så dere kan lese tekstene mine med det i bakhuet. Forhåpentligvis vil jeg greie å skrive tekster som kan interessere også deg, Ø? Jeg skal i hvert fall prøve.
    -a

 2. Børge / forteller

  Jeg syns nå også at 8 milliarder mer til verdens rikeste industri, oljeindustrien, og 700 mill til mer oljeforskning, inkludert forskning på å pumpe opp mer, raksere, burde nevnes. Og 200 millioner mindre, dvs en reduksjon på 2/3, til skogvern i Norge.

  1. Aslak

   Jeg prøvde å ha det med i punkt 6. Men det kunne vel _kaaaanskje_ vært litt mer utvida, enig i det. :)

 3. Arne Tennebø

  Du glemte at det fleste tidligere Ap-statsministerene brukte 10 talls milioner kroner av våre skattepenger for å få godt betalt internasjonale jobber slik at de slipper skatt til fellesskapet i Norge. Du har også glemt at Støre (han i Ap som du kanskje vet) unngår å betale masse skatt ved å omgå skattereglene. Du bør i grunn prøve å ta med deg litt annet også.

  Greit at du prøver å si sannheten, men fakta er vel at du kun sier halve sannheten. Realiteten er ikke så viktig.

  1. Aslak

   HEisann!

   Det er ingenting i denne bloggposten som handler om Arbeiderpartiet, jeg tror ikke jeg nevner dem med et eneste ord. Og det var jo liksom statsbudsjett i dag.

   Det var i og for seg et poeng at de blåblå satte av 6,9 millioner kroner (tror jeg det var) til utgifter i forbindelse med innsettelsen av Stoltenberg i Nato. Jeg lurte på om jeg skulle nevne det også, men det var tross alt småpenger i det store bildet.

   Jeg skal absolutt prøve å ta med så mange interessante opplysninger som mulig når jeg skriver. Men hvis du faktisk mener jeg har greid å skrive _halve_ sannheten i _en eneste_ bloggpost, så er jo ikke det så aller verst, da.

  1. Aslak

   De som bare er fundamentalt bedre enn oss andre i den edle kunsten å svi av månedlønna på alt for dyre ting på internett, vel!

 4. Ida

  Hei Aslak!
  Jeg ble hodestups forelsket i deg da jeg så Høyere enn himmelen som 13-åring i 95, det gikk ikke akkurat over av at du ble kul rapper i tillegg. I dag er jeg uføretrygdet småbarnsmor med gjeld, og den reneste godteposen for en med politisk blogg. Har jeg sjans? Vi kan bo i campingvognen, den blir jo billigere nå.

  Koz og klemz!

  1. Aslak

   Jeg tror i det minste det må være den beste pickup-linja jeg har vært utsatt for noensinne. Lett!

 5. Yngve

  Hei Aslak!
  Du og jeg er ca like gamle. Jeg ble kjent med deg gjennom «midt i smørøyet» , uten at det har noen betydning annet enn at du var tidlig kjent for meg og et bilde på at vi tilhører samme generasjon. Når det er sagt, vil jeg du skal vite følgende:
  Jeg er stolt over at du er med å representere min/vår generasjon ved å være deg når lyset der ute stadig inntar en nyanse mørkere blå.
  For meg er du vår tids; Haakon Bleken, Arne Ekeland, Arnulf Øverland og alle de andre du og fortjener en plass sammen med.
  Aslak! Du er en bra mann og vi er mange som støtter deg og dine synspunkt✊
  Mvh.
  Yngve

Comments are closed.

Read previous post:
Ingen nyheter er dårlige nyheter

Jeg lover at dette ikke skal bli en blogg om å vente. Riktignok forteller alle på Stortinget at de fleste...

Kurdisk demo på løvebakken

I dag er det kurdisk demonstrasjon uttafor Stortinget Noen titalls kurdere har satt opp bannere, satt seg ned og holder...

Close